Είναι δυνατόν το δικό μου παιδί να νοσεί από κατάθλιψη;
- Μαρία Πογιατζιή*
- Apr 13, 2017
- 2 min read

Η Μαρία Πογιατζή είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας (Coventry University) και ασκούμενη Σχολική Ψυχολόγος (ΜΑ in School Psychology- University of Nicosia)
Ναι, και τα παιδιά μπορούν να υποφέρουν από την κατάθλιψη.
Θεωρούμε ότι επειδή είναι παιδί ή έφηβος δεν είναι δυνατόν να πάσχουν από κατάθλιψη.
Μόνο οι ενήλικες πάσχουν από επεισόδια κατάθλιψης!!!
Όχι!!
Σύμφωνα με το Κέντρο Αναφοράς για την Κατάθλιψη, στις Η.Π.Α, έχει αναφερθεί πως το 5% του γενικού πληθυσμού πάσχουν από κατάθλιψη και αυτό το ποσοστό είναι παιδία και έφηβοι.
Το «ζόρικο» σε αυτές τις ηλικίες είναι ότι δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε ή να το εντοπίσουμε νωρίς ή ακόμα και ποτέ λόγω του ότι τα παιδία και οι έφηβοι δεν κατανοούν πλήρως τα ψυχικά τους συναισθήματα. Ακόμα και οι ίδιοι δεν το εντοπίζουν πόσο μάλλον να ζητήσουν την απαραίτητη βοήθεια.
Η αλήθεια είναι πως, δυσκολεύονται να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να επεξηγήσουν την ψυχική τους διάθεση. Δεν μπορούν να εξηγήσουν τι είναι αυτό που τους κάνει να θέλουν να απομονωθούν. Έτσι, και για εμάς χρήζει μεγαλύτερης δυσκολίας για την αναγνώριση της κατάθλιψης στα παιδιά.
Εδώ είναι που χρειάζεται οι γονείς να προσέξουν τις αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού του και τις διάφορες συναισθηματικές τους ανησυχίες. Για παράδειγμα: όταν οι ανησυχίες τους ή η αλλαγή συμπεριφοράς του επιμένει περισσότερο από 3 βδομάδες χωρίς να υπάρχει λόγος (δυσάρεστο γεγονός) τότε ζητείστε άμεση βοήθεια από ειδικό. Η γρήγορη παρέμβαση έχει σχετιστεί με άμεσα αποτελέσματα.
Συμπτώματα κατάθλιψης στα παιδία:
Ανεξήγητη αλλαγή στη συμπεριφορά (επιθετικότητα, θυμός, κακόκεφος) *Να σημειωθεί ότι δεν σημαίνει πάντα ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά θεωρείται κατάθλιψη
Χαμηλή σχολική επίδοση
Μειωμένη όρεξη για φαγητό
Έλλειψη ενέργειας
Αίσθημα στεναχώριας χωρίς λόγο
Προβλήματα με τον ύπνο (αϋπνίες, εφιάλτες, ή το αντίθετο πολλές ώρες ύπνου)
Χαμηλή αυτοπεποίθηση
Εμμονή ή συζητά για τον θάνατο
Δεν παίζει με φίλους του/της ή πλέον δεν διασκεδάζει με δραστηριότητες που ασχολούνταν στο παρελθόν
Τι μπορώ να κάνω;
Κανένας γονιός δεν αντέχει να βλέπει το παιδί του να υποφέρει, να είναι θλιμμένο, μοναχικό και επιθετικό. Σίγουρα είναι ένα γεγονός που όλοι θέλουμε να αποφευχθεί και να μην μας συμβεί. Ωστόσο θα σας παρακινούσα να «γνωρίσετε» τα παιδία σας:
Ενταχθείτε στην ζωή τους, στην καθημερινότητα τους.
Ακούστε τα και προσφέρετε την βοήθειά σας.
Εφοδιάστε τις γνώσεις σας με το να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.
Διαθέστε χρόνο για αυτά.
Ενθαρρύνεται τα στο να μιλούν και να εκφράζονται.
Παροτρύνεται τα να ασχολούνται με δραστηριότητες που τους ευχαριστούν.
Η κατάθλιψη έχει μπει στη ζωή μας δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
Ωστόσο στα παιδία θεωρείται μια προσωρινή κατάσταση εωσότου εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Το σημαντικό που χρειάζεται να κατανοήσουμε είναι η αποδοχή της κατάθλιψης στο παιδί μου και να συνεχίσουμε να μιλάμε με αυτό.
Όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε τόσο πιο σύντομα θα βοηθήσουμε το παιδί να βγει από το «μαύρο κουτί».
Πηγή: Πληροφορίες δια γονείς (2006)., «Κατάθλιψη σε παιδιά»
Comments