top of page

"Έκανα το λάθος και πήρα αναβολικά (...) συν, το στρες δεν άντεξα". 6 βήματα για ψυχική αν


* Η Άννα Χατζηιωάννου είναι Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Νοσηλευτικής (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Με αφορμή την πιο κάτω συνέντευξη, έχει δοθεί η ευκαιρία να υπογραμμιστεί για ακόμα μια φορά, η συσχέτιση ψυχοπιεστικών γεγονότων παράλληλα με χρήση αναβολικών αναφορικά με την πυροδότηση κάποιας νευροψυχιατρικής νόσου (ΝΨΝ). Κατ΄επέκταση, αναδεικνύεται η σημαντικότητα της ψυχικής ανθεκτικότητας και η αναζήτηση στήριξης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας έγκαιρα, και πριν κλιμακωθεί η ψυχο- συμπτωματολογία που κανείς βιώνει.


Η βιωματική εμπειρία είχε περιγραφεί ως εξής:


«(…) Είχα τρέλα τότε με τη γυμναστική, έκανα 4 φορές την ημέρα. Κάποια στιγμή έκανα το λάθος και πήρα αναβολικά (...)– συν, το στρες δεν άντεξα…». «Πειράχτηκαν τα νεύρα μου και εκδηλώθηκαν η κατάθλιψη και οι κρίσεις πανικού. (…) Το 2008 ήρθε η απόλυτη κατάρρευση, πάθαινα κρίσεις σε καθημερινή βάση για 3 χρόνια, είχα αγοραφοβία, δεν μπορούσα να βγω έξω από το σπίτι, ήμουνα κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο… Από την κρεβατοκάμαρα στο σαλόνι έκανα να πάω 6 μήνες, από το σαλόνι στην εξώπορτα 2 χρόνια (…).


Σημαντική παράμετρο για την μείωση πιθανότητας πυροδότησης κάποιας ΝΨΝ αποτελεί η ψυχική ανθεκτικότητα. Η Ψυχική ανθεκτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης και προσαρμογής του ανθρώπου, στις κακοτυχίες και τα στρεσσογόνα γεγονότα της ζωής.


Ένας απο τους παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας είναι η «σύνδεση» με ανθρώπους.


Βασικά, η σύνδεση αυτή αναφέρεται στην ανάπτυξη δυνατών, θετικών δεσμών με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους όπου μπορεί να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη και αποδοχή στις καλές και στις κακές στιγμές. Επιπρόσθετα, είναι δυνατόν να αναπτύξει κανείς σημαντικές σχέσεις παρέχοντας εθελοντική εργασία και συμμετέχοντας σε ομάδες στην κοινότητά.


Περαιτέρω βήματα για ψυχική ανθεκτικότητα:


-Δώστε νόημα στην καθημερινότητα

-Τρώτε υγιεινά

-Γυμναστείτε σε φυσιολογικούς ρυθμούς (ασκήσεις mindfulness)

-Παραμείνετε αισιόδοξοι

-Δώστε νόημα στην καθημερινότητα

-Αξιολογήστε τις σκέψεις σας





bottom of page