top of page

«Ο πονοκέφαλος είναι όγκος στο κεφάλι, η μελανιά στο πόδι είναι λευχαιμία». Τι είναι το άγχος υγείας



Η υγεία αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ύπαρξη του κάθε ανθρώπου. Με την σκέψη αυτή πολλοί άνθρωποι ανησυχούν υπερβολικά για την υγεία τους αφού είναι άμεσα συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή. Βέβαια, κάποιοι άνθρωποι ανησυχούν υπερβολικά ακόμα και όταν εμφανή συμπτώματα ασθένειας απουσιάζουν. Συχνά το υπερβολικό τους άγχος και ενασχόληση με την υγεία τους οδηγεί σ’ ένα φαύλο κύκλο με δυσάρεστες συνέπειες.


Το κύριο χαρακτηριστικό του άγχους υγείας είναι η υπερβολική ανησυχία για την κατάσταση της υγείας σε σημείο που προκαλεί μεγάλη αγωνία, φόβο και δυσλειτουργικότητα στην καθημερινή ζωή. Οι ανησυχίες για την υγεία

γίνονται πρόβλημα όταν αρχίζουν να δημιουργούν δυσκολία στην καθημερινότητα ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκεφτόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.


Μερικοί άνθρωποι με άγχος υγείας αντιμετωπίζουν ήδη κάποια ασθένεια, για την πορεία της οποίας ανησυχούν υπερβολικά. Άλλοι ενδέχεται να παρουσιάζουν ιατρικώς ανεξήγητα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι ή το στήθος, τα οποία τους θορυβούν και τους φοβίζουν ανεξάρτητα με τις διαβεβαιώσεις των γιατρών τους πως δεν ασθενούν.

Υπάρχουν ωστόσο και άνθρωποι, οι οποίοι χωρίς κανένα σωματικό σύμπτωμα, ανησυχούν για το μέλλον της υγείας τους και φοβούνται μήπως νοσούν ή νοσήσουν στο μέλλον από πολύ σοβαρές ασθένειες.


Ανάμεσα στις κυριότερες αιτίες που μπορεί να οφείλεται το άγχος για την υγεία είναι βιολογικοί, ψυχολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Το άγχος για την υγεία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα διαταραχών άγχους ή διάθεσης (κατάθλιψη) γεγονός που το καθιστά ευάλωτο σε βιολογικούς και βιοχημικούς παράγοντες. Επίσης η ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση στο στρες καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες.

Όσον αφορά τους ψυχολογικούς παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την παρουσία του άγχους της υγείας περιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως υπερβολική ανησυχία, δυσκολία στη διαχείριση συναισθημάτων, έλλειψη προσαρμοστικότητας . Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση άγχους της υγείας κατέχουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως πρόσφατη ασθένεια ή απώλεια αγαπημένου προσώπου, περίοδος έντονης πίεσης σε προσωπικό ή οικογενειακό επίπεδο και παρουσία ιατρικού ιστορικού από νεαρή ηλικία.



Τα άτομα που εμφανίζουν άγχος της υγείας συνήθως κινούνται σ’ ένα από τα δύο παρακάτω άκρα.

Στο πρώτη περίπτωση, τα άτομα υποβάλλονται σε αλλεπάλληλες εξετάσεις και ραντεβού με γιατρούς κάθε ειδικότητας προκειμένου να ελέγξουν την υγεία τους, που θεωρούν ότι “νοσεί”. Παρά τις διαβεβαιώσεις των γιατρών μετά από τη διεξαγωγή εξετάσεων ότι η υγεία τους είναι σε καλή κατάσταση, οι ίδιοι εμμένουν πως κάτι έχουν και έτσι συνεχίζουν να αναζητούν πληροφορίες για διάφορες ασθένειες στο διαδίκτυο ή όπου αλλού τις βρουν διαθέσιμες.


Στη δεύτερη περίπτωση τα άτομα με άγχος της υγείας επιδεικνύουν μία άλλου είδους στάση στην ενδεχόμενη ασθένεια, αυτή της αποφυγής. Αποφεύγουν κάθε είδους επαφή με ιατρικό προσωπικό, εξετάσεις, συζητήσεις ή προγράμματα με θέμα την υγεία ακόμα και την σωματική άσκηση καθώς πιστεύουν ότι η κατάσταση τους θα χειροτερέψει. Με άλλα λόγια μέσω της αποφυγής καταπολεμούν το άγχος και το φόβο για την κατάσταση της υγείας τους.


Κλείνοντας τονίζεται πως, το άγχος για την υγεία έχει συνέπειες στη ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου. Η υπερβολική ανησυχία και ενασχόληση με οτιδήποτε σχετικά με την υγεία του ατόμου αντί να προφυλάσσει από τις ασθένειες κάθε άλλο παρά θωρακίζει τον οργανισμό. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων. Καθώς ακόμα και ένα σημάδι ήσσονος σημασίας στο σώμα μπορεί να παρερμηνευτεί δραματικά από το άτομο με υποχονδρία.



Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος που βιώνει τα πιο πάνω είναι, πως αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσει πως δεν νοσεί από κάποια ασθένεια και να ζητήσει έγκαιρα στήριξη από κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας




























bottom of page