top of page

Διαφοροποιήσεις Θεατρικού Παιχνιδιού από το Θέατρο



Κομβικό στοιχείο διαφοροποίησης του Θεατρικού Παιχνιδιού από το Θέατρο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένο θεατρικό έργο. Στο Θεατρικό Παιχνίδι δίνουμε στα παιδιά τις ευκαιρίες να εκφραστούν δημιουργικά, να πουν τις ιδέες τους να εφεύρουν μιαν ιστορία, να δημιουργήσουν ένα παραμύθι. Να συζητήσουν, να αποφασίσουν, να δώσουν διάφορες λύσεις στην ιστορία τους, η οποία έχει την ευελιξία να διαμορφώνεται συνεχώς. Στο θεατρικό παιχνίδι δεν υπάρχουν περιορισμοί και αυτή είναι η σημαντική διαφορά που το διακρίνει σε σύγκριση με το θέατρο.


Στο Θέατρο, ο σκηνοθέτης μοιράζει τους ρόλους στους ηθοποιούς. Στο θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά διαλέγουν τους ρόλους τους. Είναι ένα παιχνίδι ύπαρξης και αυτοέκφρασης, γιατί τα παιδιά υποδύονται τους εαυτούς τους, ενώ στο θέατρο οι ηθοποιοί υποδύονται έναν ξένο προς αυτούς ρόλο. Για τα παιδιά το Θεατρικό Παιχνίδι είναι η ψυχαγωγία τους, για τους ηθοποιούς είναι μια επαγγελματική πράξη. Το θέατρο παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, το θεατρικό παιχνίδι παίζεται οπουδήποτε.



Στη θέση του σκηνοθέτη εδώ βρίσκεται ο εμψυχωτής, συντονιστής της ομάδας ή και τα ίδια τα παιδιά. Στο θεατρικό παιχνίδι δεν κάνουμε πρόβες όπως το θέατρο, ούτε αποστηθίζουμε ρόλους. Δημιουργούμε και προσαρμόζουμε ρόλους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εδώ μπορεί να είμαστε ο εαυτός μας, κάποιος άλλος ή κάτι άλλο. Ο αυτοσχεδιασμός, το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα της δημιουργικής λειτουργίας της φαντασίας, εκφράζεται και μοιράζεται μέσα στην ομάδα.


Σκηνικά και κοστούμια δεν υπάρχουν ένα απλό πανί ή οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να είναι το κοστούμι ή το σκηνικό στο θεατρικό παιχνίδι.


Το Θεατρικό Παιχνίδι δεν είναι μόνο ένας διασκεδαστικός τρόπος για το παιδί. Εντάσσεται στο σύνολο της παιδαγωγικής πρακτικής και αποτελεί δυναμικό μέσο για ενεργοποίηση του παιδιού, στην απελευθέρωση της φαντασίας του και στην καλλιέργεια της ψυχοκινητικής του έκφρασης.

Γράφει η .... Έλενα Δημοσθένους, BSc, MSc

(Θεατρολόγος-Εμψυχώτρια

Theater Gym www.theatergym.net)


bottom of page